Usein kysytyt kysymykset

Tervetuloa! Tällä sivulla vastaamme yleisimpiin kysymyksiin Commusta. Mikäli sivulta puuttuu jotain, kerro siitä meille rohkeasti. Palautetta voi antaa myös matkan varrella, esimerkiksi värimaailmasta, käytettävyydestä, fonteista, asettelusta, bugeista, mistä vaan!

Puuttuuko jotain? Ota yhteyttä Commun tiimiin >

Meille on tärkeää, että kukaan ei jää ilman apua tai mahdollisuutta auttaa. Commu on alusta, jonka kautta yksityishenkilöiden on helppo pyytää ja antaa apua lähialueellaan ja etänä. Commu auttaa sinua rakentamaan digitaalista turvaverkkoa, tapaamaan uusia ihmisiä, tekemään vapaaehtoistyötä ja tutustumaan lähialueesi toimijoihin.

Haluamme helpottaa myös organisaatioiden arkea, mahdollistamalla vapaaehtoisten rekrytoinnin ja avun tarjoamisen sekä pyytämisen Commun avulla. Commun avulla madallat kynnystä osallistua organisaatiosi toimintaan. Haluaisitko yhdistyksesi Commuun? Lue lisää Commun organisaatiotilistä ja laita meille sähköpostia, company@commuapp.fi

Kaikki kehitysehdotukset ovat tärkeitä ja arvokkaita palvelun parantamiseksi.

Commussa voi tarjota ja pyytää apua. Värikoodit tarkoittavat ilmoitusten tyyppejä ja ne on valittu helpottamaan karttanäkymän hahmottamista.

Haluan antaa apua:

Vihreä
Voit antaa apuasi. Oletko esimerkiksi loistava leipomaan, korjaamaan huonekaluja, kannatko mielelläsi muuttolaatikoita, osaatko sisustaa, oletko kaveriporukkasi kuuleva korva? Anna aikaa, hyödynnä taitojasi ja auta lähiympäristösi ihmisiä ja yhteisöjä.

 

Voit myös tarjota apuasi ja pyytää siitä korvausta. Joskus auttamisesta on paikoillaan pyytää pieni rahallinen korvaus. Korvaus voi olla esim. omista kuluista tai työn raskaudesta johtuvaa. Tällä hetkellä maksuliikenne ei kulje Commun kautta, joten sinun täytyy itse huolehtia esimerkiksi mahdollisista veroista ja eläkemaksuista. Siksi suosittelemmekin käyttämään Commua avun vastikkeettomaan pyytämiseen, antamiseen ja vaihtamiseen.

 

Pyydän apua

Pinkki

Voit pyytää apua. Arjen tuoksinnassa avun tarve voi olla yllättävä, joten emme ole rajoittaneet millaista apua Commussa voi pyytää. Voit pyytää apua esimerkiksi muuttoon, erilaisten virallisten lomakkeiden täyttöön, huonekalujen kokoamiseen, kaupassa käymiseen tai kun tarvitset lenkki- ja jutteluseuraa.

 

Voit myös pyytää apua ja maksaa siitä korvausta. Esimerkiksi jos sinulla on isompi raskaampi urakka edessä kuten puutarhan niitto ja kitkeminen tai tehtävä jonka tekemistä aiheuutuu kuluja tekijälle, voit pyytää apua korvausta vastaan. Tällä hetkellä maksuliikenne ei kulje Commun kautta, joten sinun täytyy itse huolehtia esimerkiksi mahdollisista veroista ja eläkemaksuista. Siksi suosittelemmekin käyttämään Commua avun vastikkeettomaan pyytämiseen, antamiseen ja vaihtamiseen.

 

Otamme kiitollisina palautetta vastaan esimerkiksi suoraviestillä (löydät ilmoituksiamme kartalta Commu-Sami, Commu-Ronnie ja Commu-Karo) ja sähköpostitse company@commuapp.fi

Commu kysyy sijaintitietojasi jotta voit tarkastella ja luoda ilmoituksia lähellä sinua. Sijaintitiedon käyttö helpottaa käyttäjäkokemusta, sillä silloin sinun ei tarvitse itse merkitä, missä olet; näet yhdellä silmäyksellä ketkä lähialueellasi pyytävät ja tarjoavat apua.

Commu ei tallenna sijaintitietojasi eikä vahdi missä kuljet kun sovellus on suljettuna. Voit kieltää sovellusta käyttämästä sijaintitietojasi koska vain.

Osoitetietoa kysytään tulevaisuuden lisätoimintoja varten. Tarkoituksena on mahdollistaa osoitteen yms. tietojen helppo jakaminen tarvittaessa kun sopiva auttaja löytyy. Voit huoletta jättää kentän tyhjäksi, tietoa ei käytetä tällä hetkellä mihinkään eikä sitä jaeta kenekään kanssa.

Loistava kysymys! Veroja miettiessä tulee ensiksi miettiä, että minkä tyyppisestä avusta on kysymys.

 1. Vastiikkeeton apu
  Tämän tyyppinen auttaminen on aina verotonta koska siinä ei synny saatua vastiketta jota voisi verottaa.
 2. Avun vaihtaminen keskenään
  Tämä on verotuksellisesti monimutkaisin kenttä. Lähtökohtaisesti kun jotain saadaan vastineeksi, on se verotettavaa tuloa vaikka kyseessä ei olisikaan rahallinen korvaus. Verotuskäytännössä on kuitenkin hyväksytty, että veronalaisena vaihtotyönä ei yllä mainitusta pääsäännöstä poiketen kuitenkaan pidetä tavanomaisten ja arvoltaan vähäisten työsuoritusten vaihtamista naapuriapuna toiseen vastaavan tyyppiseen työsuoritukseen.
  Tällaista verovapaata vaihtotyötä voi olla esimerkiksi satunnaisesti tapahtuva:
  – lumitöiden tekeminen
  – kukkien kasteleminen
  – nurmikon tai pensasaidan leikkaaminen
  – auton renkaiden vaihto
  – auton peseminen
  – lyhytaikainen sukulaisen, naapurin tai ystävän lapsen tai lemmikkieläimen hoitaminen/kaitseminen esimerkiksi kaupassa, teatterissa, elokuvissa tms. käynnin ajan
  – koiran tai kissan ulkoiluttaminen
  – lehtien haravoiminen
  – autottoman vanhuksen kyyditseminen asioille
  – ikkunoiden peseminen
  – muun kuin koulutetun hierojan suorittama hieronta
  – vaatteiden korjausompelu
  – seuran pitäminen
  – jne.
  Kattavaa listaa naapuriaputyyppisistä työsuorituksista ei voida laatia, koska yhteiskunnan kehittyessä myös käsitys tavanomaisista ja arvoltaan vähäisistä työsuorituksista muuttuu ajan kuluessa.
  Sen sijaan yleensä verotettavaa vaihtotyötä on sellainen joka liittyy henkilön ammattiosaamiseen tai toiminta joka on sellaista jota yleensä tarjotaan rahaa vastaan.
 3. Rahan saaminen avusta
  Aina verotettavaa

Tämä kohta on aiheellinen vain jos raha vaihtaa omistajaa

Mikäli suunnittelet jonkun palkkaamista pidemmäksi aikaa ja haluat tehdä tämän henkilön kanssa sopimuksia, niin tämä katsotaan työsuhteeksi. Luethan siis ohjeistuksen täältä. Ota myös huomioon, että Commu ei ole freelancer-alusta, joten emme pysty tarjoamaan kattavaa avustusta tässä aiheessa.

Yleensä kysymys ei kuitenkaan ole työsuhteesta vaan työkorvauksesta. Tällöin asiat ovat melko lailla yksinkertaisempia. Lisäohjeita löydät verottajan sivulta vero.fi täällä >

Pyrimme helpottamaan avun pyytämistä ja antamista Commun avulla. Kynnys ottaa yhteyttä on matalampi, jos profiilista löytyy selkeä kasvokuva. Olisi siis kiva, jos voisit lisätä profiilin kuvasi!

Hieno homma, juttelemme mielellämme ja olemme aina avoimia uusille yhteistyökuvioille. Voit laittaa meille sovelluksen kautta viestiä (löydät ilmoituksiamme kartalta Commu-Sami, Commu-Ronnie ja Commu-Karo), voit myös laittaa meille sähköpostia company@commuapp.fi. Vastaamme mahdollisimman pian!

Jos haluat lähettää palautetta, kysyä testauksesta tai muuten vaan, olemme tavoitettavissa somekanaviemme Instagramin ja Facebookin kautta sekä sähköpostitse. Sinua palvelee Karo, Sami ja Ronnie. Olisi kiva kuulla ajatuksiasi!

Otamme kiitollisina palautetta vastaan esimerkiksi suoraviestillä (löydät ilmoituksiamme kartalta Commu-Sami, Commu-Ronnie ja Commu-Karo) ja sähköpostitse company@commuapp.fi. Kiitos kärsivällisyydestä!

Olemme vielä matkamme alkutaipaleella. Tämän takia kohdennamme resurssimme tietyille alueille. Olet lämpimästi tervetullut Commuun!

Harmi että Commu ei ole vastannut odotuksiasi. Lähetä meille sähköpostia company@commuapp.fi ja poistamme tilisi ja tietosi. Toivottavasti tapaamme Commussa pian uudelleen!