5 tapaa auttaa ukrainalaisia Suomessa

Haluaisitko auttaa Suomeen saapuneita ukrainalaisia, mutta et ole varma minkälaista apua voisit tarjota? Jokainen meistä voi olla avuksi, ja tästä kirjoituksesta saat ideoita miten juuri sinä voit auttaa ukrainalaisia.

 

 

1. Lasten- ja lemmikinhoitoapu

 

Ukrainasta pakenee tällä hetkellä paljon naisia ja lapsia. Voit auttaa ukrainalaisia tarjoammal lastenhoitoapua, jotta vanhempi pääsee hoitamaan mm. viranomaisasioita tai hankintojen noutamista rauhassa. Vanhempi voi kaivata muutenkin omaa aikaa, joten jopa tunti annettua aikaa on suuri apu. Jos sinulta löytyy omia lapsia, voit ehdottaa leikkitreffejä samanikäisten lasten kanssa.

 

 

Osa saapuu maahan lemmikkiensä kanssa, jolloin lemmikinhoitoapu voi olla tarpeen. Voit myös tarjota lahjoituksina lemmikeille tarkoitettu ruokaa ja käyttötavaroita. Lähimmän eläinlääkärin tai koirapuiston löytämisessä avustaminen on lisäksi loistava tapa auttaa.

2. Ruuan ja tavaroiden lahjoittaminen

 

Voit auttaa ukrainalaisia lahjoittamalla ruokaa, hygieniatarvikkeita, huonekaluja, vaatteita tai muita käyttötavaroita. Lapsille voi lahjoittaa leluja, kirjoja ja harrastusvälineitä. Muistathan, ettei turhaa tavaraa kannata lahjoittaa vain lahjoittamisen vuoksi. Esimerkiksi vaatteiden tulisi olla Suomen säähän sopivia ja ehjiä.


Ruuan ja ruokakauppalahjakorttien lisäksi voit tarjota päivällisen kotonasi tai kyydin ostoksille. Paikallisen ostoskeskuksen esittely tai kauppareissulle mukaan lähteminen ovat hyviä tapoja auttaa ukrainalaisia.


3. Asiakirjojen täyttäminen ja tulkkausapu

 

Erilaisten dokumenttien ja asiakirjojen täyttämisessä avustaminen on käytännöllinen tapa auttaa. Avunsaajalle suomalaiset asiakirjat voivat tuntua vaikeilta, ja joillekin riittää toiset silmät tarkistamaan, että dokumentti on asianmukaisesti täytetty.


Tulkkausapua voi tarjota niin englannin, venäjän kuin ukrainan kielellä. Suomessa tulkkia tarjotaan viranomaisasioinnissa, mutta oman tulkin mukana tuominen nopeuttaa palvelua ja on apuna arkisissakin tilanteissa aina kauppareissusta lääkärikäyntiin.

Lahjoita vaatteita ukrainalaisille, anna apua Commu -sovelluksen kautta, commuapp.fi

4. Harrastaminen yhdessä

 

Harrastukset ovat tärkeä osa ihmisen hyvinvointia ja auttavat jaksamaan. Voit auttaa etsimään harrastuspaikkoja, lähtemällä mukaan harrastustoimintaan tai tarjoa lenkkeilyseuraa. Voit esimerkiksi tarjota apua liikuntapaikkojen etsintään tai tarjota oman harrastuneisuutesi kautta seuraa ja harrastustoimintaa.

 

Myös lapset kaipaavat tekemistä, ja yhdessä harrastaminen onkin oiva tapa tutustua uuteen ympäristöön ja uusiin ihmisiin. Voit tarjoutua kyyditsemään harrastuspaikkoihin, opettaa neulomaan tai laskemaan mäkeä yhdessä.

 

5. Keskusteluavun tarjoaminen

 

Keskusteluapua kaivataan nyt enemmän kuin koskaan. Keskusteluapu voi olla aivan arkisista asioista juttelua tai vaikeampien asioiden käsittelyä. Tärkeintä on olla läsnä ja kuunnella. Mikäli sinulla on alan kokemusta, esim. psykologi, kannattaa tästä ehdottomasti mainita keskusteluapua tarjotessa. Voit kuunnella myös tallenteen webinaaristammejossa sosiaalialan ammattilainen Timo Janttu kertoo miten kohdata traumatisoitunut henkilö. 

 

Vastaa yksittäisiin avunpyyntöihin Commussa

 

Jokainen meistä on yksilö, ja kaipaa erilaista apua. Commun kautta voit tarjota apua esimerkiksi yllä mainittuihin asioihin, mutta selata myös yksittäisiä avunpyyntöjä ja vastata niihin. Auttamisen tori Commu on ilmainen sovellus ja pääset lataamaan sen Google Play -kaupasta ja App Storesta tai puhelimella heti tämän linkin takaa.

 

Tule mukaan auttamaan ukrainalaisia! Lue myös ohjeemme ukrainalaisten auttamiseen Commu -sovelluksen kautta.

Tarjoudu ystäväksi tai vaikkapa lenkkikaveriksi Commun kautta ukrainalaiselle, commuapp.fi

Tykkäsitkö blogista? Jaa se kavereillesi! Share this with your friends!