Mitä hyötyä toisten auttamisesta ja vapaaehtoistyöstä on minulle, lue blogi commuapp.fi

Lue 6 todistettua auttamisen ja vapaaehtoistyön hyötyä

Koronapandemia auttoi meitä huomaamaan, kuinka tärkeää on huolehtia hyvinvoinnistamme. Omaa ja toisten onnellisuutta ja hyvinvointia voi edistää yllättävän helpoilla tavoilla. Toisten auttamisen ja vapaaehtoistyön vaikutuksia kehomme ja mielemme hyvinvointiin on tutkittu tieteellisesti jo vuosikymmenten ajan. Tutustutaanpa syihin, miksi vapaaehtoistyö ja toisten auttaminen on hyväksi meille!

Mitä hyötyä toisten auttamisesta ja vapaaehtoistyöstä on minulle, lue blogi commuapp.fi

Auttaminen ilahduttaa - itseä ja muita

Vaikka olemme kokeneet vaikeita aikoja, myös paljon positiivista on tullut esiin: ihmiset ovat olleet halukkaampia auttamaan muita. Olemme lahjoittaneet, auttaneet ruokaostosten tekemisessä ja olleet kuulevana korvana enemmän kuin ennen. Nämä teot auttavat varmasti apua tarvitsevia, mutta ne tuovat myös hyötyä auttajille.

 

Toisten auttaminen parantaa mielenterveyttä ja hyvinvointia. World Happiness Report 2019 -raportissa todettiin, että vapaaehtoistyö vähentää masennusta, parantaa elämänlaatua ja antaa ihmisille mahdollisuuden olla tyytyväisempiä elämäänsä. Muutos on vieläkin tuntuvampi, kun auttajat voivat nähdä konkreettisesti hyvien tekojensa vaikutuksen.

 

Toisten auttaminen lisää itseluottamustamme. Kyse on tunteesta, että sinua tarvitaan ja että voit vaikuttaa myönteisesti jonkun toisen elämään. Kun autat jotakuta, tunnet onnistumisen tunteita sekä yhteenkuuluvuutta.

 

Myönteiset kokemukset, joissa apuasi arvostetaan, auttavat rakentamaan ja vahvistamaan itseluottamusta. On voimaannuttavaa pystyä vaikuttamaan muihin myönteisesti. Ja se tuntuu hyvältä! Psykiatrian ammattilaisen mukaan tämä reaktio tapahtuu myös aivojemme kemiallisella tasolla. Auttaminen on lisäksi koukuttavaa, sillä toisten auttamista pitää toistaa tasaisin väliajoin, jotta hyötyisit jatkuvasti hyvien kemikaalien lisääntymisestä.

Auttaminen tekee meistä terveempiä

Vapaaehtoistyö ja toisten auttaminen parantavat myös fyysistä terveyttä. Ihmisillä, jotka tekevät vapaaehtoistyötä yli 200 tuntia vuodessa, on 40 prosenttia pienempi todennäköisyys sairastua korkean verenpaineen aiheuttamiin sairauksiin. Korkea verenpaine on syynä moniin terveysongelmiin, kuten sydänkohtaukseen ja sydämen vajaatoimintaan.

 

Vapaaehtoistyöstä on myös se hyöty, että pääset harrastamaan enemmän liikuntaa. Se riippuu tietysti toiminnan luonteesta, mutta moniin vapaaehtoistoimintoihin liittyy fyysistä liikuntaa ja touhuamista. Voit viedä naapurin koiran kävelylle, auttaa ihmisiä kantamaan raskaita tavaroita, levittää lentolehtisiä… Kunto kasvaa kohisten!

 

Eikä siinä vielä kaikki. Vapaaehtoistyötä tekevillä ihmisillä on jopa alhaisempi kuolleisuus. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että vapaaehtoistyötä tekevät käyttävät todennäköisemmin ennaltaehkäiseviä terveydenhuoltopalveluja, jolloin mahdolliset sairaudet voidaan havaita varhaisessa vaiheessa. Lisäksi vapaaehtoistyötä tekevät ihmiset viettävät 38 prosenttia vähemmän öitä sairaalassa.

 

 

Meidän ei tietenkään pidä olettaa, että vapaaehtoistyö on yleisratkaisu terveysongelmiin. On kuitenkin tieteellisesti todistettu, että auttaminen ei auta vain apua tarvitsevia, vaan myös auttajia itseään!

Mitä hyötyä toisten auttamisesta ja vapaaehtoistyöstä on minulle, lue blogi commuapp.fi

Auttaminen pitää sinut yhteydessä yhteiskuntaan

Voit luoda yhteyksiä auttamalla muita. Ja kun tunnet olevasi yhteydessä muihin, koet kuuluvasi yhteisöön. Vapaaehtoistyössä tutustut uusiin ihmisiin. Todennäköisesti he ovat ihmisiä, joihin et tavallisesti törmää tavallisessa elämässäsi, joten se saa sinut sosialisoitumaan ja verkostoitumaan. Verkostoituminen on mahtava mahdollisuus löytää uusia ystäviä, roolimalleja ja mentoreita, työpaikkoja, tietoa mielenkiintoisista mahdollisuuksista… Verkostostosi on täynnä arvokasta tietoa ja inspiraatiota.

 

Jos verkostoituminen ei ole sinulle luontevaa, älä tee sitä pakolla. Muista, että voit tehdä vapaaehtoistyötä myös etänä ja silti tuntea yhteyden yhteisöön. Jos monien uusien ihmisten tapaaminen ahdistaa sinua, voit auttaa yksittäisiä ihmisiä. Tunnet yhteenkuuluvuutta, kun vaikutat ja annat takaisin yhteisölle.

Laita hyvä kiertämään - kokemusten jakaminen tekee meistä onnellisempia!

Toisten auttaminen käynnistää positiivisen ketjureaktion, hyvä lähtee kiertämään. Kun mietit esimerkiksi uuden harrastuksen aloittamista, olisi helpompaa, jos joku voisi olla mukana ja tukena sen aloittamisessa. Sama pätee vapaaehtoistyöhön. Vapaaehtoistyöhön on helpompi päästä kiinni, kun ystävälläsi, perheelläsi tai kollegallasi on jo kokemusta siitä.

Jos sinulla ei ole aiempaa kokemusta vapaaehtoistyöstä ja auttamisesta, on luonnollista, että olet ahdistunut ensimmäisestä vapaaehtoistyöstäsi. Sinun ei tarvitse tehdä sitä yksin. Keskustele läheisesi kanssa ja kutsu heidät mukaan auttamaan. Tai etsi matalan kynnyksen vapaaehtoistapahtuma ja ilmoittaudu osallistujaksi. Muista, että kuten käyttäjämme Satu sanoo, auttaminen ei vaadi valtavaa määrää rahaa, taitoja tai aikaa. Kyse on halusta laittaa hyvä kiertämään.

Tiesitkö, että positiivisten kokemusten jakaminen muiden kanssa tekee meistä onnellisempia? Mukavat matkakokemukset, hyvät keskustelut mielenkiintoisten ihmisten kanssa, saavutukset työssä, kaikki nämä innostavat meitä. Voit sanoa samaa vapaaehtoistyökokemuksestasi. Jos pidät siitä, puhut siitä todennäköisesti lähipiirillesi. Ne, jotka kuulevat kokemuksestasi, rohkaistuvat omalta osaltaan auttamaan apua tarvitsevia. Lisäksi ihmiset, joita olet auttanut, saattavat olla halukkaita siirtämään viestikapulaa eteenpäin ja auttamaan itse muita. Sinä itse saatat jopa huomata tarvitsevasi apua ja pyytää, että sinua autetaan vastavuoroisesti. Kaikki nämä vaikutukset ovat pieniä, mutta ne kaikki ovat osa myönteistä ketjuvaikutusta. Joten kyllä, jokainen voi vaikuttaa ja laittaa hyvän kiertämään!

Auttaminen tekee meistä terveempiä, lue lisää commuapp.fi

Auttaminen antaa merkityksellisyyttä elämään

Elämä on paljon mielenkiintoisempaa, kun tiedät, mitä haluat tehdä ja mitä haluat saavuttaa. Mikä motivoi sinua? Jos et vielä tiedä, ei syytä huoleen, sillä vapaaehtoistyö voi viitoittaa sinulle oikean suunnan.

 

Vapaaehtoistoiminnan kautta merkityksen ja motivaation löytäminen voi sopia erityisen hyvin esimerkiksi vanhemmille, joiden lapset ovat jo lentäneet pesästä. Auttaminen sopii hyvin myös henkilölle, joka on jäänyt eläkkeelle vuosikymmeniä kestäneen työuran jälkeen. Kun on uppoutunut intensiiviseen vanhemmuuteen tai työelämään, vapaaehtoistoimintaan ei välttämättä vain löydy aikaa. 

 

Toisten auttaminen motivoi myös silloin, jos olet jämähtänyt urallesi ja mietit, pitäisikö sinun antaa sille vaihtelua tai ryhtyä opettelemaan jotain uutta. Joskus elämässä tarvitsemme vain hetkiä, jolloin voimme pysähtyä ja kysyä itseltämme tärkeitä kysymyksiä. Noina hetkinä on hyvä kokeilla jotain uutta, kuten vapaaehtoistyötä, ja selvittää, mitä haluat tehdä elämässäsi.

Auttaminen antaa perspektiiviä omaan elämään

Vapaaehtoistyökokemukset antavat sinulle myös laajemman näkökulman, koska pääset tutustumaan muiden ihmisten näkökulmiin. Se avaa maailmaa, kun oppii, että on olemassa monia erilaisia elämänmuotoja ja näkemyksiä. Voit oppia muiden ajattelutavoista ja kulttuureista, jotka ovat sinulle tuntemattomia. Tämä johtaa siihen, että ymmärrät paremmin monimuotoisuutta.

 

Kun sinulla on laajempi näkökulma yhteiskuntaan, pystyt ymmärtämään paremmin yhteiskunnallisia kysymyksiä. Kun elät mukavuusalueellasi, et ehkä tajua, kuinka onnekas olet. Mutta kun opit muiden haastavampia tilanteita kokeneiden elämästä, näkökulmasi kyseenalaistuu. Se auttaa sinua katsomaan omia ongelmiasi uusin silmin ja kuka tietää, ehkä jopa löytämään ratkaisun!

Laita hyvä kiertämään - kokemusten jakaminen tekee meistä onnellisempia!

Commu tekee auttamisesta helppoa, lataa ilmainen sovellus nyt!

Me Commussa teemme parhaamme tarjotaksemme turvallisen alustan niille, jotka haluavat auttaa ja hakea apua. Commuun on rekisteröitynyt jo yli 15000 käyttäjää ympäri Suomen. Lataa Commu ja katso, miten voit tehdä hyvää omalla lähialueellasi!

Tykkäsitkö blogista? Jaa se kavereillesi! Share this with your friends!