Haluan auttaa jouluna, jouluapua, Commu kokemuksia

Haluan auttaa jouluna – mutta miten? Ideoita jouluauttamiseen

Haluaisitko auttaa tänä jouluna, mutta et vielä tiedä miten? Joulunaika on perinteisesti antamisen aikaa. Hyväntekeväisyystoiminta vilkastuu eniten joulukuussa, jolloin keräykset kuten Pelastusarmeijan Joulupata ja Hopen joulukuuset ilmaantuvat katukuvaan.

 

 

Mutta tiesitkö, että voit tehdä hyvää myös Commu-sovelluksemme kautta? Kun tulet mukaan Commuun, voit antaa apua helposti lähialueellasi. Hienoa tässä on se, että voit olla luova auttamistavassasi. Auttaminen ei rajoitu vain lahjoituksiin. Voit joko auttaa jotakuta, joka asuu lähellä, tai tehdä sen etänä. Kokosimme tähän blogiin ideoita, miten voit auttaa Commun kautta!

Tarjoudu vapaaehtoiseksi jouluisiin tapahtumiin

Loppuvuosi tuo mukanaan monenlaisia hauskoja tapahtumia. Joulumarkkinat, messut ja myyjäiset, loppuvuoden juhlat ja kaikki kimaltelevat asiat saavat meidät juhlatunnelmaan (ja antavat myös tekosyyn syödä paljon herkkuja). Mutta oletko huomannut, että on myös paljon jouluisia kokoontumisia, hyväntekeväisyyskonsertteja ja jouluisia käsityöpajoja? Ne kaikki tarjoavat ihmisille tilaisuuksia kokoontua yhteen ja pitää hauskaa.

Christmas is a season of gathering commuapp.fi
Jouluauttaminen voi olla yksinkertaisimmillaan juttelua ja läsnäoloa.

Nämä ovat myös mahdollisuuksia tehdä hyvää iloisella mielellä ja tutustua uusiin ihmisiin. Jos avaat Commu-sovelluksen ja zoomaat Turun kaupunkiin, löydät Pelastusarmeijan lähettämän ilmoituksen joulupatavahdeista. Myös muut yhdistykset suunnittelevat tapahtumia ja etsivät vapaaehtoisia niiden järjestelyihin. Ne ovat loistavia tilaisuuksia sekä tehdä hyvää että kokea joulutunnelmaa.

 

Voit järjestää tapahtumia myös itse, jos sinulla on luovia ideoita. Eräs Commu-käyttäjä on kirjoittanut haluavansa laulaa joululauluja ja aikoo järjestää hyväntekeväisyyskonsertteja. Hän tarvitsee apua joltakulta, joka osaa soittaa kitaraa ja säestää hänen laulujaan. Kuten näet, voit aina pyytää apua naapureiltasi ja tehdä hyvää yhdessä heidän kanssaan!

 

Tämä vuodenaika voi olla haastavaa joillekin ihmisille, erityisesti niille, jotka ovat eristyksissä. Esimerkiksi Yle uutisoi, että erään yhdistyksen tarjoamat puhelinpalvelut olivat vilkkaimmillaan joulukuun kahden viimeisen viikon aikana. Mahdollisuuksien tarjoaminen ja osallistuminen avoimiin joulutapahtumiin ovat tehokkaita keinoja vähentää yksinäisten ihmisten määrää.

Auta ostamalla jouluinen ruokakassi

Sustainable Development Solutions Networkin mukaan Suomi on ollut maailman onnellisin maa jo viitenä peräkkäisenä vuonna. Valitettavasti tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki olisivat onnellisia. Varallisuuserot ovat kasvaneet 1990-luvun puolivälistä lähtien. Ja kun ruoan hinta nousee jatkuvasti, ovat leipäjonot kasvaneet tänä vuonna merkittävästi.

Ruoka-avun tarve on lisääntynyt Suomessa. Ruoan antaminen on suosittu tapa auttaa jouluna.

Perinteisesti jouluna syödään jouluateria ja valmistetaan lahjoja läheisille. Viimeaikaisissa Commun ilmoituksissa, joissa pyydetään apua, on mainittu ruoan ja lahjojen tarjoamisesta jouluna niille perheille, joilla ei ole siihen varaa. Tutkimusten mukaan puolet jouluruoasta päätyy jätteeksi, joten miten olisi, jos lyödään kaksi kärpästä yhdellä iskulla jakamalla ylimääräinen ruoka?

 

 

Jos haluat lahjoittaa ruokaa, ruoan lahjoittaminen on helppoa Commun kautta. 

  • Lataa Commu sovelluskaupastasi ilmaiseksi ja luo tili sähköpostillasi.
  • Vahvista sähköpostisi. Edellytämme sähköpostin vahvistamista jotta voit luoda ilmoituksia tai ottaa yhteyttä muihin käyttäjiin turvallisuuden varmistamiseksi. 
  • Sen jälkeen voit heti aloittaa auttamisen! Luo ilmoitus, jossa mainitset haluavasi tarjota ruokaa tai lahjoja sitä tarvitseville ihmisille. Voit tietysti tehdä sen alueella, jolla asut. Mutta voit tarjota apua myös missä tahansa muualla, missä käyt usein ja olet käytettävissä.

Tässä vinkki vielä helpompaan tapaan auttaa. Rekisteröitymisen jälkeen voit selata Commun karttaa etsiessäsi jo luotuja ilmoituksia ja nähdä, tarvitseeko joku lähelläsi apuasi. Jos löydät sopivan ilmoituksen, anna mennä ja avaa keskustelu! Et tarvitse mitään muuta viestintävälinettä, koska voit käydä kaikki keskustelut ja sopia asioista Commun kautta.

Auta juttelemalla ja kuuntelemalla

Jos olet itse tiukassa tilanteessa, ylimääräisen ruoan tai pienten lahjojen tarjoaminen ei ehkä sovi sinulle. Mutta tiesitkö, että on muitakin tapoja auttaa muita, kuten ajan tarjoaminen? Tämäkin voi olla erittäin hyödyllistä joillekin apua hakeville. Tutkimusten mukaan tarve kommunikoida ihmisten kanssa kasvaa vuoden lopussa. Mitäpä jos tarjoutuisit juttelemaan ja kuuntelemaan?

 

Yksinäisyyden huono vaikutus terveyteemme on todistettu viime vuosien tutkimuksissa. Kuolleisuus voi lisääntyä yksinäisen ihmisen kohdalla jopa 26 prosenttia. Siksi jopa pelkkä jutustelu ja kuunteleminen on valtavan tärkeää. 

 

Tämäntyyppisen avun bonuksena on, että sitä voidaan antaa myös etänä. Joten vaikka tuntisitkin, että henkilökohtainen tapaaminen on sinulle haasteellista, voit silti antaa aikaasi ja jutella esimerkiksi Zoomin tai Google Meetin välityksellä.

 

Voittoa tavoittelemattomat järjestöt ja muut vihjelinjat saattavat olla ajoittain niin kiireisiä. Turussa asuva Milla kertoi kokemuksestaan, että hän jäi jonoon numerolle 43. yrittäessään päästä juttelemaan tukichatissa. Odotusaika on aika raskas kestää tällaisissa olosuhteissa. Niinpä Milla haki apua Commun kautta ja sai tukea toisessa kaupungissa asuvalta ihmiseltä.

 

Keskusteleminen auttaa järjestämään ajatuksia. Joskus oman elämän haasteet selkiytyvät, kun niistä puhutaan. Tarjoamalla aikaa kuuntelemiseen voi myös jakaa omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan, mikä voi johtaa inspiraatioon ja uusiin ideoihin. Äläkä ihmettele, jos saat vastineeksi uusia ideoita! Voit saada odottamatonta apua auttamalla muita.

Auta lähialueesi uusia asukkaita ja maahanmuuttajia tutustumaan paikallisiin jouluperinteisiin.

Auta pienten jouluaskareiden kanssa

Tähän mennessä olemme listanneet erilaisia vinkkejä avun tarjoamiseen. Mutta jos tuntuu, että kynnys auttamiseen on korkea, kokeile asioita, jotka tuntuvat sinusta mukavilta. Onko jokin asia, jossa olet hyvä? Tai entä jokin asia, josta nautit? Jos haluat auttaa jotakuta, sen pitäisi olla myönteinen kokemus myös sinulle. 

 

Tässä muutamia vinkkejä, miten voit auttaa talven askareissa tänä jouluna 👇

 

  • Talvella päivittäisiä tehtäviä voi olla vaikeampi tehdä ulkona. Nautitko liikunnasta ja koirien seurasta? Silloin olet täydellinen henkilö tarjoamaan apua naapurisi koiran ulkoiluttamiseen.
  • Joku saattaa olla liian sairas lähteäkseen lumisateessa kävelylle. Onko sinulla upouusi lumilapio kokeiltavaksi ja vapaata aikaa? Auta naapuriasi kolaamaan piha puhtaaksi lumesta!
  • Etkö ole varsinaisesti ulkoilmaihminen? Ei hätää, on monia asioita, joissa voit auttaa. Oletko hyvä hallinnollisissa asioissa? Vanhukset voisivat olla kiitollisia, jos auttaisit heitä täyttämään verkkolomakkeen. Tietäisitkö, mistä löytyy kaupungin paras kahvi? Kutsu vastikään Commuun saapunut naapuri ja esittele kaupunkia.
Christmas is a perfect time to start helping commuapp.fi
Commun kautta voit tarjoutua auttamaan lemmikkejä ja eläimiä lähialueellasi.

Lopuksi vinkki niille, jotka valmistautuvat jouluun. Kun siivoat huoneita, keittiötä tai varastoa, kiinnitä huomiota tavaroihin, joita et enää tarvitse. Onko siellä vaatteita, jotka lapsesi on kasvattanut pois? Kirjoja, joiden lukemisen olet lopettanut ja jotka eivät enää mahdu kirjahyllyyn? Pidä ne erillään roskista ja kerää ne laatikkoon. Kun jouluhuuma on ohi ja kyllästyt olemaan sohvaperuna, laita ilmoitus Commuun ja kysy, tarvitseeko joku niitä!

Auttaminen on mahtavaa ympäri vuoden!

Joulu on täydellinen aika aloittaa auttaminen. Olet ehkä harkinnut sitä koko vuoden, mutta sinun on ollut vaikea ottaa ensimmäinen askel. Anna joulun olla viimeinen myötätuuli tälle vuodelle! Commun avulla auttaminen on helppoa ympäri vudoen.

 

 

Apua tarvitaan aina, vuodenajasta riippumatta. Aloita auttaminen jo nyt, niin voit auttaa vielä enemmän ensi vuonna. Tulet huomaamaan, miten auttaminen tuntuu mukavalta, koska voit vaikuttaa asioihin. Jos kaikki auttavat omassa lähiyhteisössään, se luo turvallisuuden tunteen ja yhteisön, jossa on helppo pyytää apua ja antaa apua.

Haluatko auttaa isommin? Tule mukaan Commuun ja jaa kokemuksesi!

Kun olet auttanut Commun kautta, älä epäröi jakaa kokemuksiasi. Meillä on aina ovet auki ja voit antaa palautetta sähköpostitse, Commun kautta tai vaikkapa soittamalla.

 

Olet tervetullut yhteisöömme myös Instagramin, Facebookin ja LinkedInin kautta.

 

Sovelluksessamme on myös uusi ominaisuus, jonka avulla voit jakaa parhaat auttamishetkesi kuvina ja tekstinä!

 

Auttamiskokemuksistasi kertominen on virtuaalisen ympyrän alku. Se rohkaisee muita auttamaan ja pyytämään apua. Voit kertoa perheenjäsenille, ystäville ja jopa yrityksille. Meillä Commulla on ratkaisuja yrityksille, jotka haluavat olla sosiaalisesti vastuullisia. Jos mielestäsi yrityksesi pitäisi ryhtyä siihen, muista antaa yhteystietomme vastuuhenkilölle.

 

Lämpimästi tervetuloa Commuun!

Tykkäsitkö blogista? Jaa se kavereillesi! Share this with your friends!